Site pictogram De Boomverzorging

Bomen rooien in de tuin of openbare ruimte

Bomen rooien

Bomen rooien, betekenis en werkwijze

Voor veel mensen betekent de term bomen rooien precies hetzelfde als bomen kappen. Het is zelfs een beetje afhankelijk van de plaats waar je je in Nederland bevindt of er meer gebruik wordt gemaakt van de term bomen rooien of bomen kappen.

Zo wordt er in de zuidelijke provincies veel meer gebruik gemaakt van bomen rooien dan van bomen kappen. Terwijl er toch veelal hetzelfde mee wordt bedoeld, namelijk de boom omzagen en afvoeren.

Zoals u op de pagina van bomen kappen reeds heeft kunnen lezen, is er echter taalkundig een klein verschil. Bij de officiële betekenis van bomen rooien is het verwijderen van de boomstronk en het weghalen van gedeeltes van het wortelstelsel, onderdeel van het verwijderen van de boom.

Wilt u een of meerdere bomen in uw tuin laten rooien, dan verwijzen we u graag door naar de pagina bomen kappen. Daar leest u wat er allemaal komt kijken bij het rooien van uw bomen.

Bomen rooien in de openbare ruimte

Waar de term bomen rooien veelal de voorkeur krijgt, is bij het weghalen van bomen in de openbare ruimte.

Dat kan in opdracht van een gemeente, de provincie, het waterschap, Staatsbosbeheer of in opdracht van een instelling zoals bijvoorbeeld Natuurmonumenten of een Recreatieschap.

Veelal gaat het daarbij om het rooien van meerdere bomen op een perceel. Het komt wel voor dat er een opdracht wordt uitgeschreven voor het rooien van meer dan duizend bomen. Bij dergelijke opdrachten wordt naast het bomen rooien ook verlangd dat de bomen op een verantwoorde manier worden afgevoerd en verwerkt.

De inzet van grof materieel zoals bouwkranen, graafmachines, trekkers en vrachtwagens is daarbij noodzakelijk. De kosten voor dergelijke projecten kunnen dan ook aardig oplopen.

Meestal worden dergelijke grote opdrachten via een aanbestedingsproces uitgezet onder boomverzorging professionals.

Waarom worden bomen gerooid?

Op het moment worden er veel bomen in de openbare ruimte gerooid omdat ze ziek zijn. Sommige boomsoorten, zoals bijvoorbeeld de iep, hebben massaal last van de iepenziekte. De iepen worden door een schimmel aangetast waardoor de boom langzaam afsterft. Dit kan tot zeer gevaarlijke toestanden leiden. Daarom worden er, door heel Nederland, massaal iepen gerooid.

Sinds kort is daar de Essenziekte bijgekomen en worden er nog meer zieke bomen gerooid.

Een andere reden om bomen te rooien is om een bos vitaal te houden. Een bospartij op leeftijd dreigt dikwijls een monocultuur te worden. Volwassen bomen nemen door de jaren heen steeds meer licht weg van de bodem. Daardoor krijgt jonge begroeiing steeds minder kans. Ook dat is onwenselijk.

In dergelijke gevallen worden enkele losse bomen gerooid om open plekken in het bos te creëren. Soms wordt er echter voor gekozen om het gehele bosperceel te rooien en nieuwe bomen aan te planten.

Bomen worden ook in grote getallen gerooid omdat ze plaats moeten maken voor nieuwbouwprojecten.

Uiteraard moeten er voorafgaande aan het bomen rooien toestemmingsprocedures worden doorlopen. Die worden geregeld in gemeentelijke APV’s en de Boswet.

Impact op landschap

De impact op de omgeving bij het massaal rooien van bomen is altijd zeer indrukwekkend. Wanneer bomen eenmaal gerooid zijn, valt het vaak pas op hoe bomen een enorme stempel kunnen zetten op het uiterlijk van het landschap.

Het uiterlijk van het landschap wordt door het rooien van de bomen onherroepelijk veranderd. Wat overigens lang niet altijd negatief hoeft te zijn.

Helaas komt het regelmatig voor dat er bij de procedures voorafgaande aan het bomen rooien, fouten worden gemaakt. De gevolgen kunnen dan desastreus uitpakken. Een paar honderd bomen die onterecht gerooid zijn, krijg je immers niet zomaar terug.

Mobiele versie afsluiten