Site pictogram De Boomverzorging

Wetgeving bij het kappen van een boom

Welke wetgeving is van toepassing bij het kappen van een boom?

De wetgeving rondom het kappen van een boom is nogal divers. De volgende wetten kunnen van toepassing zijn bij het kappen van een boom:

– Gemeentewet
– Algemene Plaatselijke Verordening (APV)
– Gemeentelijke Bomenverordening
– Gemeentelijke bomenlijsten
– Provinciewet
– Wet Natuurbescherming
– Burgerlijk Wetboek
– Wet op de economische delicten

Om de juiste wetgeving rondom het bomen kappen te vinden, is de locatie van de plaats waar de te kappen boom staat van het allergrootste belang. De locatie van de boom bepaalt veelal welke wetgeving van toepassing is op het kappen van de boom.

Gemeentewet

De Gemeentewet geeft gemeentes de mogelijkheid om in een verordening nadere regels te stellen aan het kappen van een boom. Alle gemeentes doen dat in de eigen Algemene Plaatselijke Verordening.

De APV is van toepassing binnen de grenzen van de bebouwde kom van de desbetreffende gemeente.

Algemene Plaatselijke Verordening (APV)

De APV is voor veel particulieren de meest belangrijke wetgeving bij het kappen van een boom. In de APV wordt bepaald voor welke bomen je een omgevingsvergunning moet aanvragen als je de boom wilt gaan kappen.

Daarbij wordt onder andere gekeken naar de dikte van de boom, de bijzonderheid van de boom en of de boom een monumentale waarde heeft.

Een gemeente kan naast de APV nadere wetgeving rondom de boomverzorging en het kappen van een boom in het leven roepen.

Gemeentelijke Bomenverordening

Een aantal gemeentes heeft naast de APV ook een Gemeentelijke Bomenverordening. In die verordening kunnen nadere regels opgenomen worden voor het kappen van bomen binnen de gemeente.

Gemeentelijke bomenlijst

Een aantal gemeentes, zoals bijvoorbeeld Amsterdam, maken gebruik van zogenaamde bomenlijsten. Op die lijsten staan bomen met monumentale waarde en bomen die als bijzonder waardevol worden beschouwd.

Staat de boom die u wilt gaan kappen op die lijst, dan is de kans groot dat het verboden is om de boom te kappen.

Provinciewet

Op het moment dat de boom die u wilt kappen niet meer binnen de grenzen van de bebouwde kom staat, dan vervalt de gemeentelijke wetgeving en geldt de wetgeving van de provincie bij het kappen van uw boom.

Naast de regels die in de Provinciewet staan, kan iedere provincie via provinciale verordeningen, nadere regels stellen voor het kappen van bomen.

Wet Natuurbescherming

De Wet Natuurbescherming is van toepassing op de boom zelf en op al het natuurlijke leven dat zich in de boom afspeelt. Dat beperkt zich niet alleen tot vogels.

Voordat u een boom gaat kappen doet u er goed aan om de boom te controleren op vogelnesten of andere door de Wet Natuurbescherming beschermde organismen. Een overtreding van de Wet Natuurbescherming kan je op een flinke boete komen te staan.

Burgerlijk Wetboek

De wetgeving van het Burgerlijk Wetboek is altijd van toepassing bij het kappen van een boom.

Het Burgerlijk Wetboek regelt onder andere het eigendom, aansprakelijkheid en het burenrecht. Zaken die een grote rol kunnen gaan spelen, wanneer niet alles helemaal loopt zoals gepland.

Wet op de economische delicten

U zult misschien verbaasd zijn dat de Wet op de economische delicten ook in de lijst staat van wetgevingen, die van toepassing kunnen zijn bij het kappen van een boom. Het kappen van een boom zonder vergunning, waar echter wel degelijk een vergunning voor nodig was, is een economisch delict.

Het onterecht kappen van bomen zonder vergunning kan leiden tot zeer hoge boetes.

In de jurisprudentie is een rechterlijke uitspraak te vinden waarbij een rechter een boete heeft opgelegd van € 50.000,- in combinatie met een taakstraf, voor het opzettelijk kappen van bomen zonder vergunning.

Wetgeving snoeien van bomen

Voor het snoeien van bomen kunnen vrijwel alle wetten zoals hierboven vernoemd een op een worden toegepast. Zeker wanneer een boom getopt wordt of sterk gesnoeid wordt, dan moet je in veel gemeentes ook een omgevingsvergunning aanvragen.

Mobiele versie afsluiten