Site pictogram De Boomverzorging

Het Wood Wide Web bestaat echt!

Wat is het Wood Wide Web?

Het Wood Wide Web is het netwerk van schimmeldraden dat zich over vele kilometers kan uitstrekken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat planten en bomen via die schimmeldraden onderling met elkaar kunnen communiceren.

Ze kunnen elkaar via die schimmeldraden onder andere waarschuwen voor gevaar.

Denk daar maar eens aan wanneer je een boom aan het kappen of aan het snoeien bent.

Ook zijn de bomen in staat om via dat netwerk van schimmeldraden onderling voedsel met elkaar te delen.

Het is nauwelijks voor te stellen dat bomen met elkaar communiceren. Laat staan dat je kunt vatten dat er ondergrondse netwerken gevonden zijn van wel tien kilometer lang. De boom in je tuin zou zomaar eens verbonden kunnen zijn met een boom in het dorp verderop.

Overigens zijn het niet alleen de bomen die zo met elkaar communiceren. Het heeft er alle schijn van dat zowel de bomen als de struiken en planten op deze manier met elkaar informatie uitwisselen.

Het verborgen leven van bomen

Er zijn nog niet veel Nederlandstalige filmpjes over dit unieke fenomeen. Er is al wel een Nederlandstalig boek te verkrijgen.(Bol affiliate link). Boswachter Förster Peter Wohlleben schreef er een bijzonder boek over.

Das geheime Leben der Bäume

Mocht je het Duits machtig zijn, dan is onderstaand filmpje zeker leuk om te zien.
SWR4-editor Lars Michael Storm en filmmaker Beat von Stein ontmoetten Boswachter Peter Wohlleben in zijn bos.

https://youtu.be/NrdvSiAGBwU

Mocht je meer willen weten over het Wood Wide Web, dan zijn deze twee Engelstalige filmpjes zeker interessant. Ze zijn meer dan de moeite waard om op je gemak te bekijken. Er gaat een wereld voor je open.

How trees secretly talk to each other

BBC filmpje over het Wood Wide Web

Nature’s Internet

Ted-talk van Suzanne Simard over hoe bomen met elkaar communiceren via hun eigen sporen netwerk. Dat netwerk wordt ook wel het Wood Wide Web genoemd.

Mobiele versie afsluiten